הנחיות מגיפה

לנוחיותכם מידע והנחיות להתמודדות עם המגיפה העולמית

נגיף קורונה Covid-19

לפנדמיית הקורונה (נגיף הקורונה החדש SARS-CoV-2 והמחלה Covid-19 הנגרמת ממנו) השלכות גופניות, נפשיות, כלכליות, חברתיות, ומשפטיות, המגיפה פגעה באוכלוסיית העולם ובמשק הישראלי

הוטלו מגבלות איסור על התכנסות, ריחוק חברתי, צמצום היציאה לעבודה, חובת בידוד ועוד

נשמח שנמצא חיסון נאחל בלימת המגיפה חזרה לשגרה, פתיחת השמיים לטיסות, לכניסת ויציאת ישראלים וזרים לישראל צמיחה כלכלית ואישית בריאות חג פסח כשר ושמח חג פסחא שמח וצום קל ורמאדן כרים

"נראה שאיום נגיף הקורונה על זניו השונים אינו צפוי להיעלם מחיינו בטווח הזמן הנראה לעין, וזאת חרף הצלחתו של מבצע החיסונים." בג"ץ 1107/21   אורן שמש נ. ראש הממשלה מר בנימין נתניהו    (17.03.2021)

"כולנו בסירה אחת, ונגיף הקורונה איננו מכיר בגבולות המוניציפליים." בג"ץ 2233/20 מועצה מקומית פרדס חנה כרכור נגד משרד הבריאות

מבחן המחזור שאומץ בהחלטת הממשלה מבטא שונות רלוונטית בין עסקים קטנים, שחשיפתם לפגיעתה הכלכלית הרעה של מגפת הקורונה משמעותית יותר, לעסקים אחרים – ומשרת את תכליות החוק המסמיך וההחלטה עצמה. גם אם ניתן היה לאזן בצורה שונה בין הרצון לסייע למשק ושיקולי התקציב, ההחלטה אינה חורגת ממתחם הסבירות, ואינה פוגעת בשוויון או בחופש התחרות בין העסקים הזכאים למענק לאלה שהפגיעה בהם, ככלל, קלה יותר. זאת, גם על רקע הסדרי הסיוע הנוספים, והמאוחרים, שעליהם עמדו המשיבים בתגובתם. ודוקו, חוק הסיוע הרחיב את היקף הסיוע על רקע "התארכות המשבר הבריאותי, וכפועל יוצא של העמקת המשבר הכלכלי" (דברי ההסבר להצעת חוק הסיוע, בעמ' 453), כך שאין בו כדי ללמד על פגם שנפל בהחלטת הממשלה. בג"ץ 5984/20   המון- ווליום בע"מ ואח' נ. ממשלת ישראל    (03.11.2020)

 

פורטל החירום הלאומי

ספירת נדבקים מחלימים ונפטרים בעולם

מידע ממשרדי ממשלה ורשותיה

רשות המסים

מהלכים מרכזיים של רשות המסים להקלת ההתמודדות של עסקים עם ההשלכות הכלכליות של התפשטות הנגיף

הכרה זמנית בהעתק חשבונית שנסרקה ונשלחה בדואר אלקטרוני ללא חתימה דיגיטלית לצורך ניכוי מס תשומות לעסקאות מ1 במרץ 2020 עד 31 במאי 2020

תשלום מעמ לחודש פברואר 2020 לחייבים בדיווח חד חודשי נדחה ליום 26 במרץ 2020.

תשלום מעמ לחודש פברואר 2020 לחייבים בדיווח דו חודשי נדחה ליום 18 במאי 2020.

לפני חתימה על דוחות כספיים לשנה יש לתת גילוי האם הקורונה הוא אירוע חייב התאמה בדוחות הכספיים

נפתחה האפשרות להגשת בקשה למענק בשל ההשפעה הכלכלית של זן אומיקרון

דרכי ההתקשרות עם משרדי מיסוי מקרקעין לאור התפשטות נגיף הקורונה והוראות משרד הבריאות

תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (דחיית תקופות בענייני הליכי מס) התש"ף 2020- התקנות בתוקף מיום 22 במרס 2020 עד יום 31 במאי 2020. (הארכת מועד פקיעתן של הליכי מס לתקופות קצובות).

תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (מענק סיוע לעצמאים), התש"ף-2020 מיום 2 באפריל 2020

תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (מענק סיוע לעצמאים ולשכירים בעלי שליטה בחברת מעטים), התש"ף-2020 מיום 24 באפריל  2020. תיקון חוק להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ולצמצום פערים חברתיים (מענק עבודה) התשס"ח-2007.

זקיפת שווי שימוש ברכב כהכנסה באופן יחסי בתקופת המשבר בעקבות הנגיף לגבי עובד שהוצא בשל המשבר לחל"ת

הגשת ערר על החלטת רשות המסים לפי חוק התכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) (הוראת שעה), התש"ף-2020

הוחלט להאריך את התקופה בה ניתן יהיה להסדיר את החוב בגין השבת מענקים עד ליום 31/03/2022.

בג"ץ 7901/21 דחיית עתירה למתן צו על תנאי וצו ביניים לגבי "החזר מענקי סיוע שניתנו לעצמאים ושכירים בעלי שליטה בחברת מעטים בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה

המוסד לביטוח לאומי

נדחה המועד לתשלום ודיווח על חודש מרץ ליום 15 במאי 2020

תקשח (נגיף הקורונה החדש) (מענק הסתגלות מיוחד לבני 67 ומעלה) התשף 2020

הנחיות ביטוח לאומי לקבלת דמי אבטלה לעובדים הנאלצים לצאת לחופשה ללא תשלום בעקבות הקורונה

הנחיות שירות התעסוקה הישראלי לעובדים הנאלצים לצאת לחופשה ללא תשלום בעקבות הקורונה

רישום ללשכת התעסוקה באמצעות הטופס המקוון.

הצהרה על חופשה ללא תשלום בעקבות משבר לאומי

זכאות עובד השוהה בבידוד לדמי בידוד

עובד השוהה בבידוד[1] זכאי ממעסיקו לתשלום דמי בידוד בעד ימי העבודה שבהם נעדר מעבודתו בתקופת הבידוד, למעט תשלום בעד יום עבודה אחד בתקופת הבידוד, אולם העובד זכאי לבחור לקבל תשלום גם בעד היום האמור על חשבון יום חופשה המגיע לו[2]מתקופת המחלה הצבורה של עובד השוהה בבידוד ושולמו לו דמי בידוד יופחת מספר ימי העבודה שבהם נעדר מעבודתו בשל הבידוד, ובלבד שלא יופחתו יותר מארבעה ימי עבודה בתקופת הבידוד; ככל ולא עמדו לרשותו מספר הימים שיש להפחיתם כאמור, יופחת מימי המחלה שהעובד יהיה זכאי להם בעתיד (ימי מחלה מחויבים); אשר יקוזזו ככל והסתיימו יחסי העבודה והעובד לא צבר תקופת מחלה שקוזזה כנגד ימי המחלה המחויבים. מעסיק ישלם לעובדו דמי בידוד במועד שהיה משלם לו שכר עבודה אילו עבד, ובלבד שהעובד מסר למעסיק את העתק הדיווח לפחות שבעה ימים לפני המועד האמור, ואם העתק הדיווח לא נמסר למעסיק לפני המועד האמור – במועד הקרוב לתשלום שכר העבודה שלאחר מסירת העתק הדיווח.

 דין היעדרות בתקופת בידוד ודמי בידוד

דין היעדרות עובד בתקופת הבידוד כדין היעדרותו בתקופת מחלה ודין דמי בידוד כדין דמי מחלה, לרבות לעניין איסור פיטורים, ביצוע הפרשות לקופת גמל וצבירת ותק.

 דין עבודה בתקופת בידוד לעניין דמי בידוד

עובד השוהה בבידוד ועבד למעשה אצל מעסיקו בשכר בתקופת הבידוד לא יהיה זכאי לדמי בידוד מאותו מעסיק ולא יופחתו לו ימי מחלה בעד פרק הזמן בתקופת הבידוד שבו עבד כאמור.

רציפות תקופות

עובד שחדל להיות עובד השוהה בבידוד בשל היותו חולה כהגדרתו בצו בידוד בית, יימנו לעניין חישוב דמי המחלה המגיעים לו בעד תקופת מחלתו ימי הבידוד שבעדם הופחתו ימי המחלה שעמדו לרשותו כאילו חושבו כחלק מתקופת המחלה.

 שמירת זכויות

ההוראות באות להוסיף על זכותו של עובד מכוח דין או הסכם ולא לגרוע ממנה. עובד הזכאי לדמי בידוד בשל אותה תקופת בידוד, הן מכוח הוראות סימן זה והן מכוח הסכם קיבוצי לעניין ימי בידוד החל לגביו אצל מעסיקו או חוזה אישי, יחול לגביו ההסדר המיטיב

שיפוי המעסיק

שילם מעסיק[3] לעובד דמי בידוד לפי הוראות פרק זה (למעט בשל בידוד ילד בחודש אוקטובר 2020), יעביר המוסד למעסיק תשלום בשיעורים כלהלן מהעלות שבה נשא המעסיק הנובעת מזכאות העובד לדמי בידוד לפי פרק זה:

(1)   בעד יום עבודה אחד בתקופת הבידוד שהמעסיק שילם בעדו דמי בידוד לעובדו לפי פרק זה – 100%;

(2)   בעד שאר ימי העבודה בתקופת הבידוד שהמעסיק שילם בעדם דמי בידוד לעובדו-  מי שביום י"א באב התש"ף (1 באוגוסט 2020) העסיק לכל היותר עשרים עובדים – 75%; העסיק יותר מעשרים עובדים – 50%.

מעסיק ששילם לעובד דמי בידוד לפי בשל שהעובד שהה בחו"ל מטעם המעסיק לא יהיה זכאי לתשלום בעד העלות שבה נשא בשל יום אחד בתקופת הבידוד; הוראות סעיף קטן זה יחולו גם לעניין מעסיק ששילם לעובד דמי בידוד מכוח הסדר דמי מחלה מיטיב לפי הסכם קיבוצי או חוזה אישי או מכוח הסדר דמי בידוד מיטיב.

תשלום לפי סעיף זה יבוצע רק בעד ימים בתקופת הבידוד שלגביהם משרד הבריאות הודיע למנהל המוסד, כי העובד דיווח לגביהם על שהייתו בבידוד, ובעד לא יותר מחמישה ימים בכל שבעה ימים בתקופת בידוד, ואם נהוג במקום העבודה שבוע עבודה בן שישה ימים – שישה ימים בכל שבעה ימים בתקופת הבידוד.

  דין עבודה בתקופת בידוד לעניין שיפוי

26י.    עובד השוהה בבידוד, שעבד למעשה אצל מעסיקו בשכר ושולמו לו דמי בידוד על אף האמור בסעיף 26ה, לא יהיה המעסיק זכאי לתשלום מהמוסד בעד דמי בידוד ששילם לעובד בשל פרק הזמן שבו עבד העובד כאמור.

 בקשה לשיפוי

מעסיק יגיש למוסד בקשה לתשלום בעד דמי הבידוד ששילם לעובד באופן מקוון כפי שיורה המוסד בהודעה שיפרסם באתר האינטרנט שלו, לא יאוחר מ-60 ימים מתום החודש שבו הסתיימה תקופת הבידוד של העובד.

החל מפברואר 2021 ניתן להגיש בקשה לתשלום, וניתן יהיה להגיש בקשה רטרואקטיבית גם עבור עובדים ששהו בבידוד במהלך החודשים אוקטובר 2020 עד ינואר 2021.

בקשה לשיפוי תכלול הצהרה של המעסיק על תשלום דמי בידוד לעובד ואת פרטי המידע שלהלן:

(1)   שם המעסיק ומספר מזהה, מספר טלפון, כתובת דואר אלקטרוני, מספר חשבון בנק ומספר תיק ניכויים של המעסיק;

(2)   שם, שם משפחה ומספר זהות, מספר דרכון או מספר מזהה אחר שניתן על ידי רשות שלטונית (להלן – מספר מזהה) של העובד שבאמצעותו דיווח העובד למשרד הבריאות על שהייתו בבידוד, מספר טלפון של העובד וכן כתובת דואר אלקטרוני שלו, אם ישנה;

(3)   היקף המשרה שבה הועסק העובד אצל המעסיק בשלושת החודשים שקדמו לתקופת הבידוד;

(4)   מועד תחילת תקופת הבידוד של העובד, מועד סיומה ומספר הימים בתקופת הבידוד שבשלהם שילם לעובד דמי בידוד לפי הוראות סעיפים 26ב או 26ג בציון ההוראה שבשלה זכאי העובד לדמי בידוד, ולעניין הסדר דמי מחלה מיטיב לפי דין כאמור בסעיף 26ב(ב) – הדין שבו נקבע ההסדר;

(5)   גובה דמי הבידוד לפי שווים ביום העבודה הראשון לתקופת הבידוד של העובד, השכר הממוצע של העובד ברבעון האחרון שלפיו חושב שווי דמי הבידוד, והעלות שבה נשא המעסיק הנובעת מזכאות העובד לדמי בידוד לפי פרק זה.

המעסיק או חברי דירקטוריון או נציג מטעמם, שקיבל הרשאה להגיש את הבקשה לרבות מייצג רשום באמצעות מערכת ייצוג לקוחות.

 

העברת מידע

מנהל המוסד לביטוח לאומי או מי שהוא הסמיכו לעניין זה יעביר למשרד הבריאות את רשימת שמות העובדים שהוגשה בשלהם בקשה לשיפוי, את מספרם המזהה ואת תקופות הבידוד של אותם עובדים שעליהן דיווח המעסיק למוסד. משרד הבריאות יודיע למנהל, לגבי כל עובד ששמו נכלל ברשימה כאמור בסעיף קטן (א), אם העובד דיווח על שהייה בבידוד לפי צו בידוד בית בתקופות האמורות, במועד שבו דיווח כאמור, אם היה לחולה כהגדרתו בצו בידוד בית ברציפות לתקופת הבידוד, ואם כן – באיזה תאריך היה לחולה.

המוסד לביטוח לאומי יודיע למעסיק, לגבי כל עובד שבשלו הוגשה בקשה, על ימים שלגביהם העובד לא דיווח למשרד הבריאות על שהייתו בבידוד ועל כך שהעובד אינו זכאי לתשלום דמי בידוד בעד אותם ימים.

פרטי המידע יישמרו בדרך שתבטיח את אבטחת המידע ואת סודיותו;

על אף האמור בכל דין, למעט פקודת הסטטיסטיקה [נוסח חדש], התשל"ב-1972, לא יעביר המוסד כל מידע שהתקבל או שנוצר לפי סעיף זה אלא לשם ביצוע סימן זה ובמידה הנדרשת.

אדם שהגיע אליו מידע לפי פרק זה ישמור אותו בסוד, לא יגלה אותו לאחר ולא יעשה בו כל שימוש אלא לשם ביצוע סימן זה.

שווי דמי בידוד לעניין שיפוי

26יג.  לעניין שיפוי מהמוסד למעסיק יראו שווי דמי בידוד בעד יום בידוד של עובד, לעניין כל תקופת הבידוד של אותו עובד, כפי שחושבו ביום הראשון של התקופה האמורה וכפי שצוין בבקשה לשיפוי שהגיש המעסיק, גם אם שווי דמי הבידוד בעד יום בידוד של העובד השתנה לאחר מועד הגשת הבקשה.

[1] עובד השוהה בבידוד: (1)       הוא נעדר מעבודתו משום שחלה עליו חובת בידוד או משום שהוא שוהה בבידוד בשל חובת בידוד שחלה על ילדו (טרם מלאו לו 16 שנים; או הוא אדם עם מוגבלות הנזקק לסיוע אישי כאמור בסעיף 1ב לחוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד), התשנ"ג-1993; או האמור ושוהה אצל עובד שהוא הורה במשפחת אומנה); (2) הוא מסר דיווח על הבידוד לפי צו בידוד בית והמציא למעסיקו העתק מהדיווח האמור; (3) הוא שהה בבידוד לפי צו בידוד בית;

[2] על אף האמור  עובד שלפי דין, הסכם קיבוצי או חוזה אישי חל לגביו הסדר דמי מחלה מיטיב הקובע זכאות של עובד לדמי מחלה מהיום הראשון להיעדרותו או הסדר דמי בידוד מיטיב זכאי לתשלום גם בעד יום העבודה האמור בסעיף קטן (א); ואולם, מעסיק, למעט המדינה או גוף מתוקצב כהגדרתו בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב, שהוא צד להסדר דמי מחלה מיטיב לפי הסכם קיבוצי או חוזה אישי רשאי להודיע לעובד שהוראות סעיף קטן זה לא יחולו על העובד לעניין ההסדר האמור;

[3] "מעסיק" – למעט אחד מאלה: (1) המדינה;  (2) גוף מתוקצב כהגדרתו בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב, למעט חברה ממשלתית כהגדרתה באותו סעיף; (3)        גוף נתמך כהגדרתו בסעיף 32 לחוק יסודות התקציב שסכום השתתפות הממשלה בתקציבו בשנת 2019 היה 25% לפחות מתקציבו; (4) קופת חולים; (5)      תאגיד בריאות כהגדרתו בסעיף 21 לחוק יסודות התקציב; (6) מוסד חינוך  שהממשלה משתתפת בתקציבו, במישרין או בעקיפין, וסכום השתתפות הממשלה בתקציבו בשנת 2019 היה 40% לפחות מתקציבו; (7) מוסד מוכר כמשמעותו בסעיף 9 לחוק המועצה להשכלה גבוהה, התשי"ח-1958, או מוסד שניתנה לו תעודת היתר מאת המועצה להשכלה גבוהה לפי סעיף 21א לחוק האמור, שהממשלה משתתפת בתקציבו, במישרין או בעקיפין, וסכום השתתפות הממשלה בתקציבו בשנת 2019 היה 40% לפחות מתקציבו; (8)              מעסיק של מסתנן, לעניין העסקה של מסתנן כהגדרתו בחוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט), התשי"ד-1954.

 

משרד האוצר

הודעהחבילת הצעדים של משרד האוצר לשמירה על יציבות המשק

קרן הלוואות בערבות מדינה במסלול ייעודי לקורונה

רשות ניירות ערך

הודעת סגל רשות ניירות ערך גילוי בדבר השלכות נגיף הקורונה על הפעילות העסקית של תאגידים מדווחים

המפקחת על הבנקים

תקנות שעת חירום (שיקים ללא כיסוי), תש"ף-2020

משרד הבריאות

הכרזה על מחלה מדבקת ביום 27 בינואר 2020

צו בריאות העם (נגיף הקורנה החדש) (בידוד ביתי) (הוראת שעה), התש"ף – 2020 בתוקף 30 ימים מ 2 בפברואר 2020

צו בריאות העם (נגיף הקורנה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה) התש"ף-2020 בתוקף 90 ימים מ 2 בפברואר 2020 עד 10 בינואר 2021

תקנות שעת חירום (אכיפת צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (בידוד בית והוראות שונות) (הוראת שעה)), תש"ף-2020 בתוקף מיום 15 במרץ 2020

תקנות שעת חירום (הסמכת שירות הביטחון הכללי לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020

תקנות שעת חירות (נתוני מיקום) התש"ף 2020 בתוקף 16 במרץ 2020

צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש 2019) (בידוד בבית חולים) (הוראת שעה), תש"ף-2020 בתוקף 60 ימים מיום 12 בפברואר 2020

צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (הגבלת פעילות מוסדות חינוך) (הוראת שעה), התש״ף–2020 בתוקף עד 18 באפריל 2020

תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות), התש״ף-2020

תקנות שעת חירום (הרחבת הסכם יציאה לחופשה על המגזר הציבורי הרחב בשל נגיף הקורונה החדש), התש״ף-2020 עד ליום 16 בפברואר 2020

צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) (הוראות למעסיק של עובד בבידוד בית) (הוראת שעה), תש"ף-2020 בתוקף מיום 4 בפברואר 2020 כל עוד צו בידוד בית עומד בתוקפו

תעודת מחלה גורפת לשוהים בבידוד ביתי 14 ימים ממשרד הבריאות בתוקף עד 30.09.2020

משרד הכלכלה והתעשייה

הגשת דיווח למשרד הכלכלה והתעשייה על הגדלת מצבת העובדים או על העסקת עובדי מעטפת בבית העסק, כנדרש בתיקון לתקנות לשעת חירום

רשות שופטת

הודעת נשיאת בית המשפט העליון מיום 21 במרץ 2020

הודעת שר המשפטים החלת תקנות בתי משפט  בתי דין לעררים לעבודה דתי שרעי דתי דרוזי לשכות ההוצאה לפועל (סדרי דין במצב חירום מיוחד), התשנ"א 1991 מיום 22 במרץ 2020 עד 10 במאי 2020

הודעת הנהלת בתי המשפט על סדרי דין במצב חירום מיוחד עד ליום 22 במרץ 2020

הודעת נשיאת בית הדין הארצי לעבודה בדבר סוגי עניינים שיידונו בבתי הדין לפי תקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין במצב חירום מיוחד), התשנ"א-1991

תקנות שעת חירום (הסמכת שירות הביטחון הכללי לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש), התש״ף–2020

מדריך היחידה ליחסי עבודה לזכויות העובדים בשעת חירום

תקנות שעת חירום (שירות עבודה בשעת חירום) התש"ף-2020

חוק שירות עבודה בשעת-חירום, תשכ"ז-1967

מחלה מידבקת מסוכנת  הכרזה על תחולת הפרק

16ג.   מצא השר כי האפשרות למתן שירותים קיומיים לאוכלוסייה בשטח המדינה או בחלק ממנו או למתן שירותים קיומיים הדרושים לתפקודו של המשק, כולו או חלק ממנו, עלולה להיפגע בשל המחלה הנגרמת על ידי נגיף הקורונה (Novel Coronavirus 2019–nCoV), אשר שר הבריאות הכריז בהודעה לפי סעיף 20(1) לפקודת בריאות העם כי היא מחלה מידבקת מסוכנת (בחוק זה – הכרזה על מחלה מידבקת מסוכנת), או שבמערך הייצור או האספקה למתן שירותים קיומיים כאמור עלולים להיגרם תקלות או מפגעים ממשיים, רשאי הוא, לאחר התייעצות עם שר הבריאות, להכריז בצו שהוראות פרק זה יחולו לשם מתן שירותים קיומיים כאמור.

על פי צו בדבר החלת פרק ד לחוק לפי חוק שירות עבודה בשעת חירום התשכז 1967 נקבעו תחומי פעילויות חיוניים למשק

חוק העונשין התשל"ז 1977

218  "העושה בהתרשלות מעשה העלול להפיץ מחלה שיש בה סכנת נפשות, דינו – מאסר שלוש שנים; עשה את המעשה במזיד, דינו – מאסר שבע שנים".

 

מוסד לתקינה בחשבונאות: הנחיה מקצועית 1/2021 הטיפול החשבונאי במענקים ממשלתיים להתמודדות עם משבר הקורונה וגילוי לגבי סיוע ממשלתי

מצאתם את התוכן שימושי ו/או מעניין. שתפו.